Vlooienbeten

Zo herkent u vlooienbeten

Vlooienbeten

Zodra er vlooien in huis zijn, bestaat de kans dat u zelf ook gebeten wordt. Deze vlooienbeten voelt u soms wel, maar zijn niet echt pijnlijk te noemen.

Bij het bijten van een vlo blijft er speeksel achter in de huid. Als reactie hierop veroorzaakt het lichaam een rond, rood vlekje met een klein, bloedkleurig puntje / bultje in het midden. Van zwelling is nauwelijks sprake, maar er ontstaat meestal wel een jeukerig gevoel. Kleine bultjes, wondjes en andere huidirritatie kunnen voorkomen, maar verdwijnen over het algemeen vanzelf, inclusief de jeuk.

Het is belangrijk de jeuk te weerstaan en vooral de plekjes niet open te krabben, omdat daarmee de wondjes kunnen gaan ontsteken. Het kan zijn dat dan een antibiotica behandeling nodig is.

Meerdere vlooienbeten

Bij een enkele beet leidt dit tot weinig overlast, maar vlooien bijten vaak meerdere keren in hetzelfde gebied in hun zoektocht naar bloed. Ze verschansen zich graag op bedekte plaatsen waar ze vastgeklemd tegen de huid kunnen zitten, zoals bijvoorbeeld ter hoogte van de sokken en de onderbenen of bij de broekriem. Juist daardoor zijn ze makkelijk in staat meerdere beten toe te dienen op ongeveer dezelfde plek.

Net als bij dieren komt het bij mensen soms voor dat zich een allergische overgevoeligheid ontwikkeld voor de beten van vlooien na vaker gebeten te zijn. Dit kan zich onder meer uiten in extreme jeuk, eczeem of een jeukende uitslag op andere plaatsen van het lichaam. Als gevolg van een vlooienbeet kan ook netelroos ontstaan. In alle bovenstaande gevallen is het raadzaam uw huisarts of apotheek te raadplegen voor de juiste behandeling.

Kleine kinderen zijn vaak gevoeliger voor vlooienbeten en ook eerder doelwit doordat ze op de grond spelen.
Ondanks het ongemak wat wij mensen van vlooienbeten hebben, is het huisdier veel vaker slachtoffer van vlooien en ondervindt er dus een stuk meer hinder van.

Vlooienbeten behandelen

Vlooienbeten behoeven in de meeste gevallen geen behandeling, daar de jeuk maar kortstondig is en niet als overdreven hinderlijk wordt ervaren. Toch kan het zijn dat, bijvoorbeeld door vele vlooienbeten of een bepaalde gevoeligheid ervoor, ernstige jeuk of irritatie ontstaat.

In zulke gevallen kunt u een van de onderstaande middeltjes op de bultjes smeren of deppen om de hevige jeuk van de vlooienbeet te verlichten.

 • Koud water met azijn; even deppen met een watje.
 • Verzachtende lotion; om op de bultjes te smeren.
 • Zoutoplossing; gekookt water met zout erin.
 • Corticosteroïd crème; corticosteroïden verminderen de jeuk en eventuele zwelling, en werkend tevens ontstekingremmend.
 • Licht verdovende zalf, gel of crème; verdoven en verminderen daardoor pijn en jeuk. Voor een verkoelend effect kan menthol of zinkoxide worden toegevoegd. Enkele voorbeelden hiervan zijn producten met: lidocaïne, promacaïne, lidocaïne & menthol en promacaïne & zinkoxide.
 • Menthol gel of Levomentholcrème; heeft een verkoelende en daardoor jeukstillende werking. Let op: Kinderen tot 2 jaar mogen met name in het gezicht geen producten met menthol gebruiken! Hierdoor kan ernstige benauwdheid ontstaan.
 • Orale antihistaminica; werkt jeuk verminderend. Let op, van sommige orale antihistaminica kun je suf worden (wat natuurlijk wel prettig is als de jeuk leidt tot slaapproblemen).

Raadpleeg uw huisarts indien:

 • De jeuk blijft terugkeren of de symptomen verergeren.
 • Koorts of een algemeen ziektegevoel optreedt.
 • Uitgebreide ontstoken plekken ontstaan.
 • Een secundaire bacteriële infectie ontstaat.
  Dit is te herkennen aan toegenomen roodheid, zwelling en pusvorming met korstjes.