Vlooien voorkomen

Preventief bestrijden van vlooien

Voorkomen is beter dan genezen. Hieronder 10 handige tips om vlooien te voorkomen:

 1. Goede hygiëne
  Daar de larven van vlooien leven van klein afval zoals huidschilfers en dergelijke (en ook van uitwerpselen van de volwassen vlo) is het zaak het huis regelmatig en grondig schoon te maken.
 2. Omgevingsspray
  Om vlooien en het bestrijden van een eventuele plaag voor te zijn, is het aan te raden om een spray voor de omgeving te gebruiken. Zo voorkomt u dat vlooieneitjes en – larven, die samen verantwoordelijk zijn van 90% van het vlooienprobleem, tot volwassen vlooien groeien. Doe dit minimaal om de 3 maanden (even opletten; de werking van de meeste sprays is slechts 4 tot 6 weken).
 3. Kammen
  Gebruik regelmatig een bij voorkeur ijzeren vlooienkam om uw huisdier op vlooien te controleren.
 4. Vlooienband
  Dit voorkomt dat vlooien bij uw huisdier willen zitten. Een vlooienband is echter wel beperkt werkzaam en werkt ook alleen in de buurt van de nek. Er bestaan ook sterk geurende vlooienbanden die wel de vlooien verjagen, maar geen bestrijdingsmiddelen bevatten.
 5. Anti-vlooienmiddelen
  Een van de middelen tegen vlooien preventief op het dier aanbrengen om zodoende vlooien te voorkomen.
 6. Mand wassen
  Was eens in de week het kleed of omhulsel van de lievelingsplek van uw huisdier in de wasmachine.
 7. Mand niet op tapijt
  Zet uw katten- of hondenmand op het laminaat of de stenen vloer in plaats van op het tapijt of kleed, zodat er geen warme, beschutte plek naast de mand voor de vlooien is.
 8. Eucalyptusolie
  Uw huisdier inwrijven met eucalyptusolie werkt ook werend tegen vlooien.
 9. Knoflook
  Vlooien hebben een hekel aan knoflook. Gebruik bij voorkeur biologisch gekweekte knoflook poeder of essentiële knoflookolie en meng dit door de voeding van uw huisdier.
 10. Kruiden
  U kunt kruiden als kamille, lavendel, korianderzaad, salie en boerenwormkruid in bijvoorbeeld de mand van uw huisdier strooien.