Vlooien in huis

Vlooien in huis

Veel mensen met huisdieren hebben wel eens met vlooien in huis te maken gehad. Dit komt doordat de vlooien veelal via de huisdieren meegebracht worden het huis in. Vlooien zoeken een gastheer om te kunnen overleven en blijven hier zitten zolang ze het prettig vinden.

Ook huisdieren die nooit buiten komen kunnen vlooien krijgen. Bijvoorbeeld doordat de plakkerige vlooieneitjes aan uw schoen zijn blijven zitten als u zelf buiten bent geweest, en zo het huis binnenkomen. Toch zullen binnendieren veel minder vaak last hebben van vlooien dan dieren die wel buiten komen.
Indien u geen huisdieren heeft, is de kans maar klein dat u last krijgt van vlooien. Al blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid bestaan dat u middels uw kleding of schoeisel vlooien of hun eitjes mee in huis brengt.

Vlooien in huis bestrijden

Omdat de vlooien op het huisdier alle gelegenheid hebben tot het zuigen van bloed, worden vele eitjes gelegd. Uit die eitjes komen dus larven. Deze larven zoeken direct een warme, beschutte plaats in huis, zoals tussen kieren of plinten, onder drempels of in het tapijt.

Het grootste probleem met vlooien in huis is dus niet zozeer de vlooien zelf, maar de eitjes en de larven die zich in de omgeving schuilhouden.

Vlooien in huis zijn zeer hardnekkig en er is het nodige doorzettingsvermogen voor nodig om helemaal vlo-vrij te geraken. Vlooien (en vlooienlarven) houden niet van licht en zullen de donkere, vochtige plekjes opzoeken. Ze nestelen zich in 4 van de 5 gevallen in of onder kleden of tapijten. Dit kan in de woonkamer zijn, maar dus ook in de slaapkamer. Dit is voor hen een ideale plek om zich te verbergen en voort te planten.

Soms komt het voor dat geen vlooien gevonden worden, maar wel kleine zwarte korreltjes. Dit zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlo. Om dit zeker te weten kunt u de zwarte korreltjes op een witte vochtige tissue leggen. Als het roodbruin kleurt, is het inderdaad vlooienpoep. Het kleurt rood doordat het voor 90% uit bloed bestaat.
U kunt er dan dus vanuit gaan dat uw huisdier vlooien heeft!

Ook kan het voorkomen dat u op de ligplaats van uw dier hele kleine witte bolletjes tegenkomt. Dit zijn zeer waarschijnlijk de vlooieneitjes.

Zodra u vlooien in huis constateert, is het zaak een goed plan van aanpak te maken ter bestrijding van de vlooien.