Middelen vlooienbestrijding

Bestrijdingsmiddelen tegen vlooien

Zowel voor op het huisdier als voor de omgeving (in huis) zijn allerlei bestrijdingsmiddelen tegen vlooien te verkrijgen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld in een dierenwinkel middelen te koop die de voortplantingscyclus van vlooien doorbreken. Vaak is het noodzakelijk deze in te zetten zodra het niet bij slechts één vlo is gebleven. Veel van de vlooienbestrijdingsmiddelen zijn chemisch en hebben als hoofddoel het doden van de vlooien en vlooienlarven.
Veel gebruikte merken van vlooien bestrijdingsmiddelen zijn Frontline, Exil Flea Free, Advantage, Cyflee en Stronghold en Selamectine.

Houdt er wel rekening mee dat de omgevingssprays ook schadelijk kunnen zijn voor andere (huis)dieren en kinderen. Dus zorg ervoor dat zodra u een vlooienspray voor de omgeving gaat gebruiken, alle andere dieren en kinderen het huis uit zijn.

Middelen vlooienbestrijding

Bestrijdingsmiddelen tegen vlooien zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • Pipetten; met vloeistof voor in de nek van uw huisdier. Nadat een vlo het dier gebeten heeft, wordt het binnen 24 uur gedood.

  • Tabletjes die de vlo doden zodra deze het bloed zuigt.

  • Sproeiflacons en vlooiensprays

  • Anti-vlooien shampoo

  • Omgevingssprays

  • Vlooienbanden; werken nog maar mondjesmaat als gevolg van resistentie bij de vlooien.

  • Injecties; werkt meestal een half jaar en voorkomt voortplanting van vlooien. Een injectie is met name geschikt voor dieren met een vlooienallergie.

Indien u last heeft van een echte vlooienplaag, kunt u poeders of sprays met Permethrin, Deltamethrin of Cyfluthrin gebruiken.

Als de eigen vlooienbestrijding niet helpt, en dus ook de bestrijdingsmiddelen niet afdoende resultaat boeken, dan is het aan te raden een professionele ongediertebestrijding in te schakelen.

Natuurlijke vlooienbestrijding

Daarnaast zijn er wat mogelijkheden om de vlooien te bestrijden met natuurlijkere middelen. Zo bestaan de meeste hierboven genoemde bestrijdingsmiddelen ook op biologische basis. Met name preventief werken deze middelen prima.

Ook kunt u vlooien proberen te verjagen met geuren van kruiden. Hier houden ze namelijk totaal niet van. Door het lievelingsplekje van uw huisdier een sterke geur van kruiden zoals lavendel, kamille, rozemarijn of koriander te geven, zullen de vlooien die plek hoogstwaarschijnlijk gaan mijden.

TIP: Maak een mix van eucalyptus, rozemarijn, venkel en krulzuring. Meng dit met wat water en wrijf hier het huisdier mee in / was het dier hiermee.