Kattenvlooien en hondenvlooien

Meer kattenvlooien dan hondenvlooien

De meeste huisdieren die wij hier in Nederland houden zijn honden en katten. Vaak komen deze gezellige dieren buiten om hun energie lekker kwijt te kunnen met het achter van alles en nog wat aan te rennen. Nadeel hiervan is dat ze makkelijk besmet met vlooien kunnen raken.

Voor onze huisdieren geven vlooien echt vervelende overlast en niet zelden lijdt het besmet zijn met vlooien tot een bezoek aan de dierenarts.

Naast de hinderlijke jeuk zijn de vlooienbeten voor uw huisdier vaak pijnlijk. U heeft wellicht wel eens uw hond of kat opeens zien opspringen, als door een wesp gestoken. Alleen is dit dus meestal een beet van een vlo. Uw hond of kat zit veelvoudig te krabben en te bijten, wat er toe kan leiden dat de huid kapot gebeten wordt. Dit zou kunnen betekenen dat uw huisdier allergisch is voor vlooienbeten.

Van de duizenden soorten vlooien die wereldwijd bestaan, kennen wij er eigenlijk maar 2; de kattenvlo (Ctenocefalides Felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides Canis).
Dik 90% van de vlooien bij honden en katten zijn kattenvlooien, slechts 10% hondenvlooien.

De kattenvlo verschilt overigens qua uiterlijk nauwelijks van de hondenvlo. Beiden zijn lichtgeel tot zwart van kleur en hebben sterke springpoten. De kattenvlo noch de hondenvlo heeft vleugels. De mannetjesvlo is iets kleiner dan de vrouwtjesvlo.

Vlooien bij uw kat of hond

Indien uw kat vlooien heeft zijn er vaak kleine bultjes of korstjes op de rug te voelen. kunnen kale plekken boven de staart ontstaan.

Bij de hond komt het niet zelden voor dat de hond zijn eigen huid tot bloedens toe kapot bijt. Geschat wordt dat 40% van alle huidklachten die bij de dierenarts terecht komen met vlooien te maken heeft. Iets om zeker in de gaten te houden dus!

Tip: Indien u weet dat uw hond vlooien heeft opgelopen bij bijvoorbeeld een kennis thuis, zorg dan dat u uw hond, na een volgend bezoek daar, direct in bad doet en uitkamt met een vlooienkam.